2të ICELL – Edicioni Virtual [02, Qershor 2016]

Konferenca e 2 Ndërkombëtare në Gjuhë dhe Letërsi Angleze

ICELL 2016 – Edicioni Virtual

Konferenca e 2 Ndërkombëtare në Gjuhë dhe Letërsi Angleze, ICELL 2016, e mbajtur më 2 Qershor 2016 në ambjentet e Universitetit “Hëna e Plotë” Bedër, u organizua nga Departamenti i Gjuhës dhe Letërsisë Angleze në bashkëpunim me International Burch University në Sarajevë dhe British Council Albania.

Konferenca ka mbajtur një Seancë Plenare: Fjalën e hapjes dhe Panelin e Kumtuesve kryesorë të ftuar dhe një Seancë të plotë zinxhir me pjesëmarrës dhe studentë. Të gjithë pjesëmarrësit ndërkombëtarë u lidhën përmes Skype dhe transmetuan drejtpërdrejt në Twitter Periskope.

Ky Edicion ishte kryesisht Virtual, dhe numëroi pjesëmarrës nga:

1.      SHBA

   PhD. YUSUF INCETAS [Associate Professor at Heritage University, Toppenish, Washington]

         PhD.  RAQUEL LANSEROS [Poet, translator and visiting scholar, University of West Florida, Pensacola,                                                                   Florida]

2.      MALAJZIA

         Prof. Dr. MAYA DAVID [Faculty of Languages and Linguistics, University of Malaya, Kuala Lumpur]

3.      INDIA 

         PhD. SUMITA ASHRI [Assistant Professor (English), Government College, Julana (Jind)-Haryana]

4.      GREQIA

         ISAAK PAPADOPOULOS [Aristotle University of Thessaloniki  ]   &   Dr. ELENI GRIVA [Associate Professor            of Applied Linguistics - University of Western Macedonia]

5.      GJEORGJIA

         PhD. Cand.  MURAT ERGUVAN [International Black Sea University (IBSU), Tbili

6.      NIGERIA

         PhD. ESTHER O. BAMIGBOLA; JOHN TEMITOPE OLUMODI  &  A. T. ADELEYE-ABIWO 
         [Department of English Studies, Adekunle Ajasin University, Akungba-Akoko, Ondo State]

7.      SHQIPËRIA

          Dr. Jonida PETRO &  Dr. Drita RIRA  

          MSc. Fatma SHOPI (CAKA) 

          MSc. Sonila TATILI  

          Dr. Joana TAÇI (BAZAITI

          Dr. Leonarda MYSLIHAKA  

          Ndër studentët që mbajtën kumtesa përmenden:

          Megi KELMENTI

          Sidorela ZHGUNI   

          Sümeyra UYURCA 

          Alma DIBRA 

          Florida LENA

          Hysni KAFAZI

          Melik OZEN

          Enejda GJANA

          Gulperi ILTER

          Semiha KAYA

          Betul TATLICI

Koncepti bazë i kësaj konference është “angazhimi reciprok për rritjen e ndërgjegjësimit gjuhësor, kulturor, ideologjik dhe letrar si dhe ndërlidhjet e ngushta midis shkencës gjuhësore-letrare dhe praktikave në fushën e mësimdhënies në gjuhën angleze.” Akademikë dhe studentë me punimet e tyre synonin të promovonin edukimin dhe prurjet letrare-kulturore të mendjes ndryshe, të disiplinave dhe lëmit artistik të. Konferenca sjell një polifoni të harmonisë letrare-kulturore dhe asaj gjuhësore ku politika e vetme është artikulimi shpirtit demokratik të fjalës duke shpresuar kështu të bëhet refren i imagjinatës dhe përligjies së gjuhës dhe historisë.

Tematikat kryesore që u trajtohen në konferencë përfshijnë:

a.   Çëshje të fjalëformimit dhe variacioneve gjuhësore parë sipas qasjeve cilësore dhe sasiore

b.   Çëshje të zhvillimit gjuhësor, komunikimit ndërkulturor dhe rolit të gjuhës angleze në zhvillimin letrar e artistik pas kolonizimit

c.    Çëshje të rikonceptimit të kulturës dhe letërsisë në botën e sotme shkencore, dhe roli i teknologjive mësimore në mësimdhënien e gjuhës angleze (ELT)

d.    Çëshje të projeksioneve letrare, simbolikës mitologjike dhe estetikës poetike në zhanret si poezia, dhe përngjasimeve apo ndryshimeve ligjërimore parë në këndvështrim teorik dhe përkthimor

e.    Çëshje të kërkimit  kritik-disiplinor dhe reflektimit të problematikave raciste e seksiste në romanin post-modern anglez e amerikan

f.     Çëshje të politikës konjitive dhe metamorfozave social-kulturore parë në këndvështrimin funksional

g.    Çëshje të kontributeve të gjuhësisë tradicionale në formësimin e traditës narative afrikane dhe shpërnguljeve morfo-sintaksore, pragmatike e semasiologjike parë në këndvështrim krahasimtar